perjantai 7. tammikuuta 2011

Harvahammas-Ellu

Alkuun pikakertaus hampaista: Ennen joulua kävimme Hervannan eläinääkäriasemalla sillä luulolla, että Ellulta vedetään kulmahampaat pois (eivät ole vieläkään vaihtuneet). Hervannan eläinlääkäri hampaat katsottuaan kuitenkin suositteli silloin, että odotamme vielä vuodenalkuun ja käymme silloin röntgenissä kuvaamassa hampaat, koska rautahampaiden alkuja ei vielä näkynyt. Lääkäri suositteli Pirkkalan eläinlääkäriasemaa Oivaa, jossa on hampaisiin erikoistunut lääkäri, joten varasimmekin sinne heti ajan.

Tänään sitten olimme Oivassa. Ellu nukutettiin ja laitettiin röntgeniin, ja jäimme odottamaan tuloksia - ne olivatkin sitten omaa laatuaan. Aika huonoja uutisia tuli: hyvin harva hammas, joka Ellulla tällä hetkellä suussa on, tulee sinne jäämään. Lääkäri laskeskeli, että Ellulle tulee näiltä näkymin suuhun jäämään kokonaiset 9 hammasta 42:sta. Oli siinä sulattelemista...tässä se, mitä muistetaan:

- yläkulmahampaista vasen on maitohammas, eikä sen yläpuolella ikenessä ole rautahammasta. Maitohammas on kuitenkin sen verran hyvin kiinni ja juurtunut, että tulee näiltä näkymin pysymään kiinni. Oikean kulmamaitohampaan yläpuolella puolestaan kasvaa rautahammas, joten se tulee vielä vaihtumaan (olimmekin jo huomanneet, että maitohampaan juuri oli alkanut harmaantumaan vaihtumisen edellä). 

- alakulmahampaat ovat molemmat vielä maitohampaita, mutta röntgenissä näkyi rautahampaiden olevan vielä tulossa. Saattaa olla, että tulevat rautahampaat kasvavat jotenkin vääränlaisesti (olivat vielä jotenkin lappellaan, eivätkä olleet nousemassa ikenessä). Koska Ellu on kuitenkin "kehityksestä jäljessä", tämä ei välttämättä haittaa ollenkaan: rautakulmurit ovat yleensä lappeellaan pentuvaiheessa ja alkavat siitä vähitellen nousemaan - mahdollisesti tulevat siis kehittymään myös ihan oikein. (Fingers crossed!) Sama juttu oli myös yläkulmurin kohdalla. Toivotaan, että kaikki kehittyvät hyvin (ainakin lääkäri oli ihan myönteinen asian suhteen).

- Kaikki kulmureiden välissä olevat muut ylä- ja alahampaat ovat maitohampaita ja tulevat tippumaan. Rautahampaita ei näkynyt yhtä ainuttakaan. Harvahammashymyä siis luvassa tällä meidän koiralla...

- TÄRKEIMMÄT hampaat, eli koiran suun takaosassa sijaitsevat poskihampaat, ovat Ellulla onneksi vaihtuneet rautahampaiksi, mikä tarkoittaa, että Ellu pystyy tulevaisuudessa mm. syömään kuivamuonaakin sellaisenaan. (Poskihampailla koira siis jauhaa ja pureskelee ruokansa. Kulmurit puolestaan ovat raatelua varten.) Muista poskihampaista muutama kehittyy rautahampaaksi asti, mutta suurimman osan kohdalla rautahampaita ei koskaan kuulu. 

Mistä tällainen sitten johtuu? Kukaan ei tiedä. Lääkäri arvioi, että jotain on tapahtunut jo kohtuvaiheessa, sen enempää ei osannut sanoa. Kysyimme myös, olisiko Ellun pentuvaiheen kortisonilääkityksellä (ampiaisenpistoa vastaan) ollut mitään osaa hampaidenpuutokseen, mutta kuulemma ei. Jokin hampaiden kehityshäiriö tms. siis vain. Kuukauden päästä katsellaan sitten, josko jotain kehitystä suuntaan tai toiseen olisi taas tapahtunut.

Onni onnettomuudessa on se, että vaikka suurin osa hampaista nyt tuleekin puuttumaan, pystyy Ellu silti elämään ihan tavallista ja normaalia parson-elämää. Fiilikset on meillä omistajilla vähän shokki-tilanteiset vielä, mutta eiköhän tämä tästä. Onneksi kyse ei sinänsä ollut mistään vakavammasta ja edes nuo muutamat hampaat ovat pysyviä...ja onneksi Ellu on edelleen ihan oma ihana itsensä, meidän pallukka. <3 :)

PS: Ellulla on maailman tyylikkäin laastari (oikeassa etutassussa oli kanyyli). Mieletön vaaleanpunainen, missä on tassunkuvia! :) Very girly!

2 kommenttia:

  1. Onpa ikäviä uutisia :( Tsemppiä teille sopeutumiseen asian kanssa! (Oiva on muuten meidän vakkari eläinlääkäri, matkaa sinne tulee meiltä kotoa 1,5km).

    VastaaPoista
  2. Kiitos tsempistä! Aikamoiset uutiset kyllä oli...toivomme vaan, että Ellu pystyis vielä leikkimään samalla tavalla kuin nytkin, vaikka tuleekin oleen harvahampaisempi - on niin kova retuuttamaan leluja ja nassuttamaan niitä. :D <3 Vaikka tosi sopeutuvaisiahan noi koirat on...kyllä sen nytkin jo huomaa, miten Ellu käyttää tosi paljon sen takahampaita, varmaan se on itsekin jotenkin ymmärtänyt, että niillä se pystyy paremmin asioita tekemään. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)