sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Pieni potilas


Perjantaina Ellu meni Pirkkalan Oivaan sterilisaatioleikkaukseen. Samalla tsekattiin röntgenillä hampaiden kunto, raaputettiin hammaskivi pois ja paikattiin yksi kulmahammas. Kaikki operaatiot sujuivat hyvin! Sterilisaatioleikkauksen haava suljettiin spesiaalilla haavaliimalla, joten tikkien poistamistakaan ei ole edessä. Nyt pitää seuraavat kaksi viikkoa ottaa hyvin rennosti ja hiljalleen: Ellu ei saa esim. hyppiä tai pomppia eikä mennä portaita.


Sterilisaatioleikkauksessa Ellulta poistettiin vain munasarjat. Yleinen käytöntä taitaa olla, että koirilta leikataan sekä munasarjat että kohtu, mutta eläinlääkärimme Unna suositteli tätä leikkausta. Leikkaus on toimenpiteiltään hieman pienempi ja sillä saavutetaan täysin samat asiat kuin isollakin leikkauksella. Munasarjat poistamalla hormonitoiminta loppuu ja juoksut jäävät pois. Kohtu koiran sisällä pienenee vähitellen ja surkastuu eikä aiheuta ongelmia tulevaisuudessa. Suomessa isompi leikkaus on vielä yleisempi, mutta esim. Ruotsissa narttukoirien sterilisaatiot tehdään nykyään aina tällä uudemmalla tavalla.

Ellu on toipunut hyvin. Perjantaina hän oli vielä kovin sekava, piippaili ja itkeskeli hieman. Yö meni melko pitkälti valvoessa, kun Ellu ei osannut rauhoittua paikalleen. Ville nukkui / valvoi Ellun kanssa lattialla patjalla.

Eilen ja tänään meno on ollut jo huomattavasti parempi. Ellu ei enää tärise eikä piippaile, mutta nukkuu ja lepäilee paljon. Hieman taitaa ihmetellä, että mitä oikein on tapahtunut, olo on varmasti kummallinen. Häntä on aika paljon vielä alhaalla koipien välissä, mutta hännänheilutuksiakin on jo nähty varsinkin ulkopisuilla on kovin meno jo päällä, vaikkei olekaan menty sen pidemmälle kuin oma kerrostalo kierretty. Sisällä pieni haluaa kovin olla lähellä kyljessä kiinni. Ruoka maittaa ja lääkkeet toivottavasti auttavat toipumisessa.

13 kommenttia:

 1. Voi ei kun toinen napittaa niin sulosesti :) Paranemisia Ellulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Ellu on kyllä kova napittamaan, hän on expertti siinä :D

   Poista
 2. Paranemisia sinne. Essi on myös leikattu. joku geneettinen systeemi näillä russeleilla on pikaisiin toipumisiin. Meilläkin se meni tosi nopeasti. suurempi vaiva oli se vahtiminen ettei innoissaan hypelly.
  Äippä tais olla "sairaampi" siinä kuin koiruus.
  Tuo leikkaustapa saisi tulla tännekin. ehkä sitten aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Tänään on Ellu taas vähän tärissyt, toivottavasti paranee pian kokonaan. Mutta kuten sanottu, russelithan toipuu usein aika äkkiä, ainakin hampaidenpoistoista Ellu toipui aikoinaan äkkiä. :)

   Poista
 3. Paranemisia Ellulle ja jaksamisia koko porukalle! <3

  Tuo leikkaustapa kuulostaa hyvältä ja järkevältä. Mutta miten kohtutulehdusriski..? Joillain pienillä roduillahan on siihen alttiutta, puhuiko lääkäri siitä vaikuttaako leikkaustavan valinta siihen? Ihan sillä kun tässä hiljakseen kerään tietoutta, josko joku päivä saatais Oliverille "pikkusisko" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtutulehdusta ei voi tulla tämän leikkauksen jälkeen, koska se on yhteydessä hormoneihin, jotka tässä leikkauksessa poistuvat munasarjojen poiston kautta(kohtutulehdushan tulee koirille juoksujen välissä, ja kun juoksut nyt jäävät pois, niin riskiä ei enää ole). Eli vaikutus on sama, kuin jos kohtukin olisi poistettu, nyt vain tosiaan tuo leikkaus on pienempi. :) Kohtu jää sinne koiran sisälle, mutta se surkastuu ja vain "on" siellä.

   Poista
  2. Ja kannatetaan ideaa "pienestä pikkusiskosta" Oliverille! :D

   Poista
 4. Ellulle pikaista paranemista :)
  Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Täällä Ellu pötköttää patjalla jalkopäässä nallekarhun vieressä. :)

   Poista
 5. Teillä on sama luottolääkäri, kun meillä! Ellulle pikaista paranemista ja chillailumieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unna on ihan paras! Kiitokset paranemistoivotuksista :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)